Az Alapozó Terápia lényege Alapozó terápia, mozgásfejlesztés, okostorna Unyi Tamarával

Az Alapozó Terápia, melynek lényege a különféle mozgások gyakorlása. Magyarországon már több éve elismert módszer.

A terápia az amerikai Carlé Henry Delacato és Temple Fay által kidolgozott mozgásterápiára épül, amelynek lényege a humán-specifikus mozgásfejlődési sor.

Katona Ferenc professzor ezt továbbfejlesztve kimondja, hogy az emberi, anyanyelvi kommunikáció kifejlődése csak akkor lesz problémamentes, ha a gyermek gond nélkül végigmegy a kizárólagosan emberi mozgás-, érzékszervi fejlődési soron.

Az Alapozó Terápia elemei

Helyzetváltoztatás-kúszás, felegyenesedés-mászás és helyváltoztatás-járás. Ha a problémás gyermekeknél még egyszer beindítjuk az idegrendszer érési folyamatát, akkor mozgás-beszéd-olvasás-írásbeli hiányosságaik kifejezetten javulnak és eredményesebb fejlettségi állapot érhető el.

Az Alapozó Terápia mozgásos-érzékszervi típusú, idegrendszert fejlesztő mozgásterápia, mely fejleszti mozgáskoordinációt, az anyanyelvi készséget és az olvasás technikai készségét. A terápia fejleszti a koncentrációt, a monotonitás tűrését, a kitartást, valamint az izomtónust és testtartást.

 Az Alapozó Terápia által fejleszthető képességek, készségek

Alapozó terápia -készségfejlesztő gyakorlatok játékosan

 

Az alapozó terápia a csecsemőkori mozgásmintákból kiindulva fejleszti a nagymozgásokat, a rugalmasságot és az egyensúlyt.

Mindehhez társul a tér, idő, emlékezet, beszédészlelés, jobb-bal irányok ismerete, testismeret, ritmus, stb. fejlesztése.

Az Alapozó Terápia leírása

Alapozó terápia segítségével fejleszthető az idegrendszer Az alapozó terápia egy komplex, mozgásfejlesztésen alapuló idegrendszer fejlesztő terápia, melynek során a gyermekeknél újraindítjuk az emberi fejlődéstani mozgássorozatot, mintegy még egyszer “belökve” az agy fejlődésbeli lehetőségét és a gyermeket a terápia során igen magas fokú mozgásügyességig juttatjuk el.

Ezzel a mozgásfejlesztési gyakorlatsorral hatni tudunk az emberi agyban a beszéd működéséért (olvasás, írás) felelős területekre is. A terápia során a mozgásalapot kiegészítjük fejlesztő pedagógiai módszerekkel (idő, tér, emlékezet, hallás- és beszédészlelés-fejlesztés, stb.) ezzel tesszük teljessé.

A terápia tehát egy fejlődéstani vonalat követ, a gyermeket attól a ponttól kell elkezdeni fejleszteni, ahol az élete során az a bizonyos negatív történés érte, melytől kezdve fejlődése eltért a normális vonaltól.

Feltáró vizsgálat: mely területen igényel segítséget a gyermek?

Alapozó terápia _ segítség a gyermeknek fejletlen idegrendszere megerősítésére

 

 A vizsgálat során, melyet igény szerint végzünk el, megállapítjuk, hogy a gyermek mely mozgási területen/területeken mutat elmaradást, majd a terápiában visszamegyünk arra a mozgásfejlődési szintre, ahol a gyermeknek problémája volt (pl. mászás), és innen kezdjük el a fejlesztést.

A terápiának van egy fejlődési vonalat követő, a gyermek természetes mozgásfejlődéséhez igazodó, abban legfontosabb területeket fejlesztő alapfejlesztési rendszere: a nagymozgásokat a ruganyossággal és az egyensúllyal együtt fejleszti. Ez az alap, később ehhez kapcsolódik a mozgáskoordináció megalapozása, majd fejlesztése.

A terápia milyen korú és milyen fejlődésbeli elmaradással rendelkező gyermeknek ajánlott?

Életkor szerint 4-12 éves gyermekeknek ajánlott, akiknek anyanyelvi készséghiány, idegrendszeri éretlenség miatt, illetve elmaradott mozgáskoordináció miatt a mozgásfejlesztés javasolt.

Kisebb gyermekek esetében a TSMT terápiát javasoljuk, már 3 hónapos kortól !

Amennyiben gyermekét nagyfokú stressz érte, a TSMT terápia megkezdése előtt érdemes a stressztől mentesíteni Őt.

Ere kiváló megoldást nyújt a Bowen kezelés, mely rendkívül kíméletesen oldja fel ezeket a blokkokat.

Tudjon meg többet a Bowen kezelésről, annak hatásairól!

 

Unyi Tamara mozgásfejlesztő, óvodapedagógus, Life Coach

Email: tamara13okto@gmail.com

Facebook: Tammy Okostorna

Telefon: +36 20 55 33 717